Medisch
Het hoeft natuurlijk niet; maar er kan je onderweg van alles overkomen. Omdat dat vervelend en in sommige gevallen gevaarlijk is, hebben we ons goed laten voorlichten.
Omdat wij beide verpleegkundigen zijn, hebben we geen ehbo cursus gevolgd. Het is handig om kennis te hebben hoe je een verband aanlegt en dat je weet hoe te handelen bij noodsituaties. Dus wij raden het eenieder wel aan om een cursus te volgen als je niet medisch geschoold bent.
Wij waren ivm ons werk al gevaccineerd tegen Hepatitis B. Ook hebben wij via ons werk een tbc controle laten doen.

Wat kun je zoal oplopen in Afrika?
Wij hebben ons laten vaccineren tegen:
Hepatitis (a en b), Dtp, Rabies, Buiktyfus, gele koorts en meningokokken. We zijn ons nog aan het verdiepen in het malaria verhaal. Omdat wij vrij lang weg blijven willen we hier een goede keuze in maken. Je hoort verschillende verhalen van ervaringen en soms ook van mensen die er voor gekozen hebben niets tegen malaria in te nemen (en bijv. alleen een noodbehandeling meenemen.

Hoe krijg je het?
Tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door malariamuggen. Er zijn 4 vormen van malaria maar de meest bekende en tevens gevaarlijkste is Malaria tropica. Wordt overgedragen door de muggensoort Anopheles die vooral in moerassen en vochtige gebieden voorkomt. Deze mug is actief van zonsondergang tot zonsopgang en is vooral op enkelhoogte actief (sokken aan!).

Symptomen?
Na ongeveer 8-10 dagen kunnen de malariaverschijnselen optreden. Koorts (>38 C), koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, desoriëntatie, misselijkheid en diarree. Malaria voelt in het begin als een griep aan. Het gevaar van malaria is dehydrateren, veroorzaakt door de koorts. Overigens is malaria boven 2000m hoog en in zeer droge gebieden (Sahara) zeldzaam.

Hoe kun je het voorkomen?
* Bedekkende kleding dragen en in het bijzonder ter hoogte van de enkels. Smeer zelfs onder de sokken de huid met DEET (dimethylbenzamide) in.
* Draag lichte kleding. Gebruik geen parfum of aftershave
* Insmeren van de huid met muggenolie die DEET bevat.
* Gebruik een goedsluitende met permethin geimpregneerde klamboe.
* Muggen houden niet van tocht, airconditioning of ventilator aanzetten.
* Insecticide bevattende wierook branden (koop in land van bestemming)

Anti malaria middelen zijn:
* Lariam (Mefloquine) moet 1x per week ingenomen worden (beginnen 3 weken voor bereiken van malariagebied en nog 3 weken naderhand blijven innemen.) Kan nadelige bijverschijnselen vertonen zoals depressiviteit of vreemd dromen.
* Paludrine (proguanil) 2x per dag gecombineerd met de Nivaquine
* Nivaquine/Avloclor (cloroquine) 2 tabletten 1x per week
* Malarone (atovaquone/proguanil)
* Doxycycline (antibiotica) 100 mg per dag

Hoe kun je het genezen?
Als je toch malaria hebt opgelopen en er is geen dokter of ziekenhuis in de buurt moet je zo snel mogelijk medicijnen innemen die een andere samenstelling hebben als de middelen die al gebruikt worden ter preventie. (noodbehandeling)
Mefloquine: twee tabletten 250 mg en na 6 uur weer twee tabletten.
Malarone: vier tabletten tegelijk en dat drie dagen achter elkaar.
Halofantrine: twee 250 mg tabletten iedere 6 uur en dat drie maal.
Quinine sulfaat 600 mg iedere 6-8 uur gedurende 3 dagen tot de koorts zakt en na de laatste quinine sulfaat dosis eenmalig 3 tabletten Fansidar tabletten slikken (tegelijkertijd met heel veel water innemen)

Dengue fever (knokkelkoorts)
Is een koortsende ziekte soms met huiduitslag die veroorzaakt wordt door het Dengue virus (4 typen).

Hoe krijg je het?
Deze ziekte wordt net als malaria via muggen overgebracht, maar dan door de Aedes aegypti muskiet die overdag actief is, vooral in de vroeger ochtend en late namiddag. Deze muggensoort is vooral in huis te vinden. Deze ziekte komt steeds meer voor in stedelijke gebieden , vooral in de regentijd.

Symptomen?
Plotse koorts, hoofdpijn en vaak uitgesproken spierpijn. Na 3-4 dagen kan de huid vlekkerig worden. Soms treden er neusbloedingen op.

Hoe kun je het voorkomen?
Je kunt ingeënt worden tegen dit virus.

Hoe kun je het genezen?
Ga naar een dokter. Neem absoluut geen aspirine in!

Diarree

Hoe krijg je het?
Diarree is de meest voorkomende ziekte onder reizigers. Wordt meestal veroorzaakt door voedselvergiftiging (bacteriën) maar kan ook door verontreinigd water komen.
Symptomen?
Je loopt leeg......

Hoe kun je het voorkomen?
Bijna niet.
*Goed op de hygiëne letten; handen wassen, geen vervuild water of eten innemen. Weerstand opbouwen. Eet uitsluitend voldoende verhit voedsel. Schil fruit altijd zelf. Koop alleen verzegelde flessen.

Hoe kun je het genezen?
Omdat de kans erg groot is dat het voedselvergiftiging is moet je 36 uur geen medicijnen innemen want dan is de kans dat de bacterie langer in je lijf blijft vrij groot. Je kan het maar beter uitpoepen en uitkotsen. Pas wel op dat je genoeg water drinkt: je moet net zoveel water drinken als dat je lijf verlaat, in de praktijk > 3 liter/dag drinken.

Geen vet of alcohol gebruiken
Geen Imodium, Lomotil of codiene fosfaat slikken om de diarree te stoppen.
Rehydrateringstabletten (ORS) innemen met minimaal 3 liter water per dag. Ook kun je suiker (6 theelepels)/zout (1/2 theelepel) in 1 liter gekookt of zuiver water oplossing maken met citroen (voor de smaak) of zelfs cola met een 3-vinger pinch zout. Laat, als het langer dan 36 uur duurt en/of als er bloed in de poep aanwezig is, even controleren of het geen Tyfus is. Als er geen dokter of ziekenhuis is, een 3-daagse antibiotica kuur nemen zoals:
1) 2x per dag, 5 dagen lang ciprofloxin (500 mg) of
2) 2x per dag gedurende 3 dagen norfloxacin (400 mg) of
3) nalidixic acid.

Buiktyfus (bacteriële darm infectie)

Hoe krijg je het?
Het wordt overgebracht door besmet voedsel en drinkwater. Een vuil glas is al voldoende.

Symptomen?

Hoe kun je het voorkomen?
Vaccinatie. En persoonlijk en voedsel hygiëne
Hoe kun je het genezen?
Met antibiotica behandelen

Gele koorts (virus infectie)

Hoe krijg je het?
Het wordt overgebracht door een besmette mug (aedes). Deze mug steekt voornamelijk overdag en in stedelijke gebieden.

Symptomen?

Hoe kun je het voorkomen?
Voorkom insecten beten en laat je vaccineren (in sommige landen in dit zelfs verplicht)

Hoe kun je het genezen?
Er bestaat geen geneesmiddel tegen gele koorts

Hondsdolheid (Rabies)

Hoe krijg je het?
Door een beet (krabben of likken) van een besmet zoogdier. (apen, honden, katten en vleermuizen). Het virus dringt het lichaam binnen door wondjes in de huid of via de slijmvliezen (ogen, mond). Als het virus eenmaal in het zenuwstelsel terecht komt, zal de hondsdolheid zich ontwikkelen en is er geen genezing meer mogelijk.

Symptomen?

Hoe kun je het voorkomen?
• Raak dode dieren niet aan
• Vermijdt likken, krabben van zoogdieren
• Maak de wond goed schoon met water en zeep en ontsmet met betadine of alcohol 70%
• Zoek zsm medische hulp
• Liefst moet er binnen 24 uur een anti serum gegeven worden (human anti- rabies immunoglobulin)
• Er zijn 5 rabies vaccins nodig die in de loop van de maand gegeven moeten worden (als je er in nederland al drie hebt gehad hoef je na de beet nog maar twee toegediend te krijgen)
• Neem antibiotica en zonodig een tetanus injectie

Hoe kun je het genezen?
• Niet. Je kunt het alleen voorkomen.

Tegen cholera wordt in Nederland niet gevaccineerd; het vaccin is niet erg effectief en mocht je het krijgen, zijn de risco's voor een redelijk gezonde westerling niet erg groot. Toch zijn er nog landen die een vaccinatie willen, dus in plaats van de spuit, krijg je een 'cholera not indicated' stempel in je medische paspoort.