Tuinbouw project Gambia, West Afrika

Het eerste project waar wij mee in aanraking zijn gekomen ligt in Gambia.
Het tuinbouw project van Erwin Brugmans en Lenny van Es (twee collega's van Jerzy) en Buba Jammeh.
Wat zo uniek aan dit project is; is dat het op hele kleine schaal hulp wordt geboden. De hulp die geleverd word, word direct in het project gestoken. Geen grote organisatie waar geld aan de stok blijft hangen, geen dure managers die betaald moeten worden, nee directe input op de juiste plaats met een hoog rendement.
Waarbij rekening wordt gehouden met het eigen kunnen/vermogen van de familie Jammeh en getracht wordt om de balance van het zelfredzaam vermogen van het gezin (en in middels het hele dorp) niet te veel te verstoren maar ten positieve te laten ontwikkelen.
Daarbij verdient dit project een ontzettende pluim omdat het een voorbeeld is dat één individueel mens wel in staat is om er wat aan te doen. Om wel wat te kunnen betekenen voor zijn medemens, ook al zitten daar duizende kilometers tussen.
In
1999 leerde Erwin Brugmans tijdens een vakantie de familie Buba Jammeh te Bundung (bij Serrekunda) kennen. Zij raakten aan de praat en waren beide verrast dat twee totaal onbekenden toch veel overeenkomsten hadden. Zij spraken over het gezin, geloof, werk en zo ontstond er een hechte vriendschap met Erwin en Buba en zijn gezin.
Erwin en Buba ontwikkelden samen plannen om het gezin van een betere toekomst te voorzien.
Vorig jaar ging Erwins enthousiaste collega Leny mee naar Gambia en sinds die tijd helpt zij een behoorlijke hand mee met het project.

Het gezin
De familie Jammeh bestaat uit 12 personen. De vader is in 1997 overleden en sinds die tijd is Buba de persoon die het gezin draaiende houdt.

Het land en tuinbouwproject
Buba is samen met twee collega landbouwers een groente/ tuinbouw project begonnen. Dit project is 45 km van zijn woonplaats, Bundung, vandaan. Een perceel was van zijn vader. Het land is er vruchtbaar en er is grondwater aanwezig. Met het kweken van verse groenten willen zij de locale- en de hotelmarkt bereiken. De volgende producten worden gekweekt:
Tomaten, groene kool, spitskool, wortelen, radijs, pompoenen, uien, cassave, bananen, kropsla, komkommer, pepers en aardappelen.
Er zijn 2 personen werkzaam die zorgen voor de bewatering van de groenten, het graven en bijhouden van de waterputten.

Doelen
1: Kansarme jongeren opleiden tot tuinbouwer om hun toekomst en inkomen te garanderen.
2: Een vast inkomen te garanderen voor de werkgevers (en hun gezin) van deze coöperatie.
3: Goede bedrijfsvoering

Doorlopende hulp
• 1x per maand wordt er een grote fruitdoos van 20 kg per zeepost opgestuurd. Inhoud: tuinbouwzaden, schoolspullen, gereedschap, kleding en gebruiksvoorwerpen.
• 1x per kwartaal wordt er 300 euro op de gezamenlijke rekening gestort. Dit geld is bedoeld om het gezin van basis behoefte te voorzien, zodat Buba zich aan het landbouwproject kan wijden.
• 1x per jaar bezoeken Erwin en Leny de familie en het project

Wat is er al gerealiseerd?
• Vervoer van de producten naar de markt in Brikama
• Sponsoring van een waterpomp
• 2 maal per jaar oogsten van de 2 akkers
• Het graven van 2 waterputten per akker
• Het vastleggen bij de notaris van het samenwerkingsverband (organisatorisch en financieel)
• Informatie film is gemaakt om aan belangstellenden, scholen en sponsoren te kunnen laten zien
• De broer (oudste) heeft een timmermansbedrijfje opgezet in samenwerking met Stichting Gered gereedschap te Amsterdam. Dit bedrijfje is nu volledig operationeel en ondersteunt de familie en de buren aan kostenbesparende uitgaven
• Tevens heeft de stichting electrische gereedschappen beschikbaar gesteld voor een vriend van de broer van Buba
• De oudste dochter heeft een naaimachine gekocht. Zij verhuurt de machine en kon zodoende een koelkast kopen. Daarmee verkoopt zij ijsjes en gekoeld water en heeft zij inkomen voor haar gezin van 3 kinderen

Wat gaat er gebeuren in de toekomst?
• Het uitbreiden van 2 naar 8 percelen met werk voor 45 medewerkers met hun gezin
• Het opzetten van een kleinschalig `kibboets` project. De bedoeling is eco toerisme aan te trekken. Er worden een paar huisjes gebouwd waarin men goed verzorgd kan verblijven. De toerist helpt ook een handje mee op de akkers of anderszins mee aan het project
• Het opzetten van een kippenhouderij voor verkoop van eieren, kippen voor de locale markt en kippenmest voor de tuinbouw

Meer informatie

Erwin Brugmans
Paramaribo 66/2
1058 VM Amsterdam
020/6835073
erwin5761@yahoo.com
Leny van Es
Prinsengracht 87
1017 KC Amsterdam
020-4275922
deutzehof@hcvanes.demon.nl


Wat gaan Jerzy en Paula doen?
Erwin, Leny en Jerzy zijn collega’s van elkaar. Inmiddels zijn wij door een informatie avond meer te weten gekomen over dit project. Wij gaan het gezin opzoeken en willen dmv onze web site reclame maken voor dit project (en hopen dat het de sponsoring bevorderd).
We nemen spullen mee en hopen een bijdrage te kunnen leveren aan het opbouwen van de eco huisjes.

Financiële steun is welkom op±
Trust Bank Serrekunda branch swift TBLT GMGM
Bankrekening: 1106531701
Tnv: Buba Jammeh en Erwin Brugmans