Het Reisverslag

De Poort naar de Sahara

"De Poort naar de Sahara” noemt men wel veel belovend de plek waar we zijn aangeland, namelijk in Agadir Marokko. Voor ons het eindpunt van de eerste etappe die we hebben afgelegd. Een bijzondere etappe want nu zijn we dan toch echt definitief weg. Nauwelijks bevatten we het en regelmatig zeggen we in das blauwe inhein “goh nog acht maanden op vakantie” met een iet wat onwerkelijk gevoel in de onderbuik en een starende blik in de verte.
De laatste maanden was als een sneltrein, langzaam hebben we toe gewerkt naar de apotheose van ons vertrek. Huis weg, het werk zo goed als mogelijk afgerond, spullen opgeslagen, auto in orde gebracht, de bureaucratische rompslomp van ons zo goed georganiseerd Nederland ingevuld en afgedekt. Verzekeringen afgesloten…. nood afspraken gemaakt met de familie en wat al niet meer.
Beide liepen we op onze tenen en merkte dat een jaar werken zonder vakantie, het sparen en het geregel van alle zaken best wel zijn tol had geëist. Moe volgde voor ons het afscheid feest.
Wel een ontzettend leuk afscheid feest, dankbaar zijn we alle mensen die zijn gekomen want dit was voor ons echt een geweldig warm afscheid, dank ook voor alle leuke cadeau’s en woorden. En sorry dat we je te weinig hebben gesproken….
1 november zouden we vertrekken en toen we zondag weg reden naar Zutphen (Alwaar De ma van Jerzy woont(dank je wel ma voor het asiel) om daar de laatste handelingen te verrichten zag het er naar uit dat we dit niet zouden gaan redden. Maar toch, we waren wel weg uit Amsterdam en het is richting Zuid Afrika, dus weg waren we…
Nog een week in Nederland werd het, waar geprobeerd werd tot rust te komen, allerlei dingen te regelen waar we helemaal nooit maar aan gedacht hadden en Zondag de 7 zijn we dan echt vertrokken. De lift off van www.africanroads.com
Daar gingen we met onze gele Landcruiser de wijde wereld in. Volgens Rocco zou hij makkelijk de andere kant van de wereld halen dus daar hebben we alle vertrouwen in. Alle spullen vakkundig ingepakt en gecontroleerd en nog maar eens gecontroleerd en toen nog maar eens na gekeken “is dit echt iets wat we nodig hebben”. Want dit is nu ons huis en dit zijn alle spullen die we moeten gaan gebruiken of niet…
Als ware nomaden reden we bepakt en bezakt en vol goede moed het avontuur te gemoed. Door België,Frankrijk naar Spanje maar overal was het koud en donker en wij snakte naar de zon de o zo verdiende zon en na Madrid kwam Evert de hooidroger af en toe om de hoek kijken. Reden te meer om door te rijden.
Dinsdag middag kwamen we aan in Algaciras het laatste puntje van Europa en daar was het warm.
Nog steeds ging ons hoofd als een sneltrein en waren de maaltijden in vijf minuten op zodat we vervolgens vijf minuten gingen duimen draaien en dan tegen elkaar zeiden “zullen we maar weer verder gaan”. Op de camping in Algeziras stond dwingend en symbolisch een bordje in de vorm van een wijzende vinger “africa 15 km >” Woensdag hebben we de oversteek gemaakt en laat in de middag kwamen we aan op Afrikaanse bodem, Tanger de stad van de schrijvers en hippies uit de jaren zestig.
Wanneer je een reis voorbereidt dan maak je allerlei voorstellingen van hoe het er uit zal zien, waar je problemen verwacht en hoe je dan denkt op te moeten stellen. Nog voordat ik het doorheb heb ik onze paspoorten afgegeven aan een man bij de douane die ze vervolgens door geeft aan een man die nauwelijks kan lezen en of schrijven die zegt dat er geen enkel probleem is maar wel onze paspoorten heeft. Meteen een gevoel van onbehagen. De officiële instanties zijn andere auto’s aan het uitpakken en aan het controleren, op zich is het rustig we zijn maar met 8 of 9 auto’s maar ze nemen er alle tijd voor. Allerlei formulieren worden ingevuld en ze moeten langs allerlei loketten om stempels of ja geknik te krijgen. Ik loop maar met hem mee (Jerzy) want ik heb ze immers afgegeven. Na een kleine 20 minuten zij we weer terug bij de auto waar Paula een groepje mannen (douanebeambten) vakkundig van de achterklep heeft gehouden.(we horen nog een Duitser zeggen dat ze hier hasj onder je autostoppen om je vervolgens aan te houden om je heel veel geld af te troggelen).
De man die de paspoorten bedreven had toegeëigend gaf ze weer terug en een agent komt naar ons toe en bekijkt onze daktent en vraagt “do jou have guns” waarop wij beide geschrokken in koor zeggen o nooooo, wat waarschijnlijk zo leuk was dat hij ons een fiat geeft om de grens over te gaan. Natuurlijk moet je de man die je o zo goed heeft geholpen wat geld toe stoppen en bij het geven van drie euro beginnen wij te kiften dat ik (Jerzy) het te weinig vind en Paula het veel te veel, de man snapt het ook niet meer en aangezien wij door mogen besluiten wij maar op het gas te trappen en de man beteuterd achter te laten. Zeer tevreden gaan wij Marokko binnen. En nemen het ons voor elke grensovergang het zo te gaan doen. Dan 10 meters rust, niemandsland, we weten dat de camping aan de andere kant van de stad ligt en denken om de stad heen te moeten rijden. Ja, mispoes!! Het eerste bordje richting de camping drijft ons meteen heuvel opwaarts de donkere steegjes van Tanger in, blikken van gitzwarte ogen staren je na en proberen contact te krijgen. Langzaam manoeuvreren wij met de handrem in de aanslag de auto omhoog langs markt kraampjes waar groeten en fruit en vlees wordt aangeboden. Iet wat stoïcijns zitten we stoer achter onze zonnebril en kijken of het dood normaal is dat wij met een gele Landcruiser plus daktent, bullbar en met een geel kenteken over een markt in een veel te krap steegje rijden. Echter zonder problemen De route naar de camping is dwars door de stad. Twee keer rijden we verkeerd maar op elke weg in Tanger staat een agent op een fluitje te blazen en deze zijn zeer bereidwillig ons de weg te wijzen.
Vanwege de Ramadan zijn alle restaurants gesloten en de stad maakt een wat zondagse indruk vanwege zeker ook omdat de eet en drink gelegenheden gesloten zijn, toch is het er gezellig. Wederom hadden we een voorstelling gemaakt dat we wel veel lastig gevallen zouden worden maar we moeten echt ons best doen om een onderscheid te maken tussen gastvrijheid en lieden die iets van ons willen. En wanneer ze iets van ons willen dan zijn ze met een nee makkelijk te stoppen, meestal wensen ze je dan een plezierige dag toe en ieder gaat zijn weegs.
Terwijl we uit de stad teruglopen ontmoeten we Mido een man die goed engels spreekt en een praatje met ons maakt, hij is een bus chauffeur in Denemarken geweest en is nu aan het rentenieren. Hij vind het leuk om met westerlingen te spreken, want hij voelt toch wel dat hij in de 32 jaar in europa anders was geworden. Hij nodigt ons uit om bij zijn huis lang te komen dat vlakbij de camping is. We zijn nog een beetje op ons hoede en bedanken hem met de reden dat we vroeg in bed willen gaan omdat we de volgende dag willen vertrekken. Wanneer we s’avonds nog een keer naar de plaatselijke bakker willen gaan om brood te kopen komen we Mido weer tegen. Wederom een leuk praatje en we besloten maar in te gaan op zijn gastvrijheid. Nog een uur en dan klink door de luidsprekers van de minaretten van de moskee het avond gebed over de stad, het teken dat men kan gaan eten na een dag vasten. Smakelijk krijgen we Harira voorgeschoteld, een traditionele soep die met de Ramadan wordt geserveerd, een soep vol met groenten en vlees, daarbij heerlijke koekjes, kaas en brood en de o zo bekende munt thee. De hele avond worden er verhalen uitgewisseld en iet wat later komt de buurman, een vriend van Mido, uit Amsterdam er ook bij. Om negen uur verlaten wij het moe maar uiterst voldaan dit gastvrije huis. En duiken meteen het bed in.
Na Tanger zijn we direct door naar Marrakech gereden de derde stad van Marokko gelegen aan de voet van het Atlas gebergte. Het is de zelfde dag als het einde van de ramadan en iedereen die we treffen is vriendelijk en uitgelaten “tout suit ce la fete de ramadan”
Marrakech is mooi maar ontzettend koud en na een dag besluiten we snel af te zaken naar Agadir in de hoop daar de o zo verdiende warmte te krijgen.
Nu staan we op een camping alwaar het s’nacht niet al te koud is en overdag uiterst aangenaam. En treffen we voorbereidingen om de Sahara in te gaan. Voor een aantal dagen moet proviand ingeslagen worden er is 30 liter water aangeschaft de auto is gewassen en gecheckt en wij zijn bijgeslapen. Ons plan is morgen of overmorgen onze reis naar Mauritanië gaan maken.
Onze snelle doortocht door Marokko doet een te kort aan dit mooie land, de mensen zijn echt ontzettend vriendelijk en zijn bereid aan alle kanten te helpen ook de diverse steden en de grote geschiedenis van dit land verdient het om zeker nog een keer terug te komen. Maar wel wanneer het iets warmer is ‘snachts…..
Be-slama (tot ziens, veiligheid toegewenst)


NOG TWEE WEKEN !!!!!.

Nog twee weken te gaan en dan is het echt ÉÉN November. De datum dat we geen huis meer hebben, geen adres meer in Amsterdam, Geen werk meer hoeven te doen. Helemaal niks meer. Alleen maar 8 maanden op reis mogen gaan...... wat een heerlijk gevoel.
De laatste twee weken zullen nog wel onwijs druk worden, alles wat we die 8 maanden niet hoeven te doen moeten we dan doen. Nog 8 dagen werken, 2 dagen verhuizen, afscheid nemen. en de laatste handelingen aan de auto verrichten. Deze vertoonde toch nog wel wat technische mankementen die verholpen moesten worden.
Alle injecties (vaccinaties) hebben we gehad, visa's zijn aangevraagd, verzekeringen lopen, katten zijn aan het oppassen bij Floris en Amanda. En al onze spullen zijn aangeschaft.

Klaar voor de eindsprint......

Update September 2004

Het schiet al snel op. Nog 53 dagen, 7 1/2 week waarvan er totaal nog 30 dagen gewerkt hoeft te worden. Wij moeten dan ook eerlijk zeggen dat we ernstig aan het aftellen zijn. We hebben er ongelooflijk veel zin.
We kunnen soms nachten niet slapen van alle plannen dromen en enthousiasme die door ons hoofd heen giert. We vinden het dan ook erg leuk om elkaar allerlei nieuwe uitgevonden dingetjes te vertellen. Door de week probeer ik me zoveel mogelijk op mijn werk te concentreren.
De vakantie periode op het werk is voorbij. Iedereen is naar de zon, zee en strand gegaan en wij mochten alle lieftallige collega’s vervangen. En daarbij wordt dan liefkozend gezegd: jij mag straks 8 maanden weg! (jajaja, I know maar ik heb nog geen vakantiedag opgenomen dit jaar en ben ook soms best een beetje moe). We lopen dan ook wel op onze reserves.

Nu we beide met de studies klaar zijn (Jerzy: sociaal psychiatrisch verpleegkundige en ik hoger management) hebben we meer tijd. We hoeven de weekenden gelukkig niet meer in studie boeken te duiken en ik kan je wel vertellen: boeken over Afrika zijn veel leuker!

Af en toe raak ik nog wel een beetje in paniek als ik zie hoeveel geld het allemaal gekost heeft en bovenal: wat het nog allemaal zal gaan kosten. Een carnet is bijv erg duur (je krijgt het geld wel weer terug maar je moet het toch eerst maar even zien op te hoesten). Ook een GPS is aardig aan de prijs. Gelukkig kost het ons niet veel moeite om niet meer uit eten te gaan en goedkopere producten te kopen etc (al hoewel ik heel graag naar Oerol en de Parade had gewild maar zelfs dat gaat omwille van de reis niet door……………). Je wordt ook handig in het opsporen van gratis dingen (toneel in Amsterdamse bos). Gelukkig zijn vrienden en familie niet beledigd als ze een kleiner cadeautje krijgen dan normaal. Want ook zij doen mee in onze bezuinigingen.

Over twee weken gaan Floor en Dirk (onze viervoetige metgezellen) naar hun logeer adres. Ze hebben geen klagen. Ze verhuizen van 14 hoog naar een boerderij in Drenthe (wie wil dat nou niet??)

We hebben onlangs ook besloten langer te gaan dan 6 maanden. Ik moet n.l. toch ontslag nemen en Jerzy kan langer verlof krijgen (9 maanden!). Om het geld hoef je het niet te laten. Het is voornamelijk de aanschaf van spullen en het regelen van zaken vooraf wat veel tijd en geld kost.

Even een kleine Up-date

Nog 145 dagen te gaan, Het schiet enorm op. De plannen krijgen meer en meer vorm, langzaam zijn we ervaren voorbereiders aan het worden.
Wanneer je besluit weg te gaan, dan heeft het echt consequenties op alles.
We hebben gekeken of we een aantal maanden in een tent of caravan konden wonen. Maar laten de campings in Amsterdam nou net naast de snelweg of voor een landingsbaan van Schiphol te staan en het dus eigenlijk geen optie is. De besparing weegt niet op tegen de stress die dat oplevert. (Arme toerist die op deze manier Amsterdam wil zien).
Ook hadden we een optie om in een hal ergens in de Betuwe te gaan wonen. Maar dan is de NS een dwarsligger, de reiskosten worden te hoog en het is niet de moeite waard om uit Amsterdam te gaan en ons flatje te verlaten.
Dat stoort ons ook wel een beetje. We zitten midden in Amsterdam 14 hoog opgesloten in een flat. Wij zijn beide er van overtuigd dat dit de laatste maanden zullen zijn dat wij zo ver van de grond wonen. Wij gaan deze flat opgeven en hoe sneller hoe beter.(morgen nog maar 144 dagen) We willen ruimte.
Zeker wanneer je je blik verruimt, door naar andere landen te kijken, te dromen over de dingen die je niet kent, dan is Amsterdam maar een klein stadje. En een flat @$%@#$%
Misschien is het wel zo dat we Amsterdam een beetje ontgroeien. Wanneer je bezig bent met de reis dan ga je automatisch nadenken wat er daar buiten is. Na tien jaar noeste arbeid in de psychiatrie, ervaren we beiden dat we dat kunstje nu wel een beetje kennen en onze horizon uit willen breiden. Voor mij (Jerzy) is het wat makkelijker dan voor Paula. Paula zit pas net op het plekje wat ze altijd al wel wilde en moet dat misschien net iets te vroeg verlaten.
Maar we willen onze vleugels uitspreiden en laten ons niet verleiden tot wat we al weten, nee we willen iets nieuws.
De reis is een prima manier om op een afstand te kijken wat we nu toch eigenlijk echt willen de komende jaren. Misschien blijven we wel hangen in Gambia, of in Tanzania. Misschien kopen we een olijven kwekerij in Italië bij terugkomst of gaan we een garage beginnen in Maastricht.
Omdat Paula hoogst waarschijnlijk ontslag moet nemen gaan we misschien wel langer dan zes maanden op reis. Het lijkt mij een leuk idee om ook terug te rijden. En dan boven de zwarte zee langs te gaan. Of misschien wel af te buigen naar India. (je moet blijven dromen)
Ik las vandaag een mooie tekst: “het avontuur is een aanval op het onbekende”. En daar zijn wij nou precies mee bezig.
Natuurlijk roept het heel veel vragen op, het los laten van de dingen die je al weet is het los laten van vastigheid en veiligheid. En dat is best wel spannend.

Maar hoe zit het eigelijk met de voorbereidingen. Er lopen allerlei rode draden door elkaar heen. We zijn paklijsten van andere reizigers aan het kopiëren om een inventarisatie te maken wat we mee willen nemen. Intussen zijn we die spullen aan het opzoeken op het internet en in de winkels, wat de kwaliteit en de prijzen zijn.
Waar nodig vragen we om informatie aan of laten we ons uitgebreid informeren. Het leuke zijn alle reactie die we krijgen. Zodra je verteld wat je gaat doen dan bepaald dat meteen het contact. Mensen vinden het leuk om een mening te geven over het geen wat je gaat doen. En ze kunnen ook zeker wel is heel negatief zijn dat ze het maar fantasie vinden wat je gaat doen. Of dat het veel te gevaarlijk is in donker Afrika. Maar de meeste mensen vinden het een geweldig plan en zouden graag mee willen.
De website moet nog meer vorm krijgen, ik heb door het afstuderen een muisarm over gehouden en probeer hem te ontlasten. Ik ben maar links handig geworden. Maar ons medium om het “grote” publiek te bereiken heeft behoefte aan groei. Dus kom regelmatig terug op www.africanroads.com want hij zal gaan groeien, zeker ik er nu meer tijd voor heb.
Met koninginnen dag hebben we getracht onze boekenkast (inhoud) + cd te verkopen. Wat wel een succes was want we zijn met veel geld thuis gekomen.
We mogen niet klagen, de bezuinigingen gaan goed, we sparen een hoop geld. Maar het mag/moet nog meer zijn. We hadden 30 duizend euro berekend. Maar dat kan nog wel is wat meer worden
Elke vrije dag die ik heb probeer ik naar Rocco te gaan om te sleutelen. En ook dat gaat me steeds beter af. We hebben een werkplaats boek van onze Toyota HJ61 in het Duits te pakken en probeer deze uit mijn hoofd te leren. Paula concentreert zich intussen op de visa’s, carnet de passages, landen informatie en andere formaliteiten die nodig zijn voor de reis.
Met heel veel plezier volgen we de reizigers die nu onder weg zijn. En spitten we in oude reisverslagen om zoveel mogelijk tips tot ons te nemen

 

 

Landen in Afrika

De Auto
De Route
Medisch
Finacieel

 

 

Voorbereiding.

Wanneer je besluit een lange reis te maken dan is het vanzelfsprekend dat je jezelf moet voorbereiden. Natuurlijk kan je met een rugzak de wereld in gaan en zien waar je terecht komt, maar het risico dat je ergens aan het begin van de reis strandt is groot. Nee we werden min of meer gedwongen tot een goede voorbereiding want wij willen een half jaar weg en er moet zoveel geregeld worden dat er enigszins structuur moest komen. Zeker ook omdat we door Afrika gaan rijden, en daar is niet alles geregeld is zoals dat in Nederland is.
Het was/is meteen een mooie manier de verwachtingen van de reis die wij hadden boven tafel te krijgen en op elkaar af te stemmen.
In eerste instantie duizelt het je voor de ogen waar te beginnen, want er is zoveel informatie die je bijvoorbeeld door het internet tot je kan nemen, dat je door de bomen het bos niet meer kan zien.
Wij hebben maar een jaar van te voren een Dossier aangelegd. Die we met een aantal hoofdstukken hebben ingedeeld; financiën, route, auto, werk, achterblijvers, wat doen we met, Internet etc. Vervolgens zijn we de verschillende hoofdstukken gaan vullen met alles wat we vonden over het betreffende onderwerp. Het resultaat is deze gevulde internetsite, en het gevoel dat wij gedegen voorbereiding hebben gehad.

    News
Gear Links

Medisch